En fejlansættelse koster 75%-150% af løn
En fejlansættelse koster 75%-150% af løn. Det er dyrt at være fattig og det er dyrt at lave fejl i rekrutteringen. I en verden post-corona er nøglen til virksomhedens resultater og succes det personale virksomheden har ansat, og det er derfor så utroligt afgørende at ansætte de rette mennesker. Både som direkte resultatsskabere, men også ved at inspirere andre til at gøre det bedre og vise vej i en turbulent verden.
Faktor 15 på lønnen ved fejlansættelser
Det varierer en del fra undersøgelse til undersøgelse helt præcist, hvad det koster at fejlrekruttere, Uanset kilde og det empiriske grundlag er det en kendt faktor at fejlansættelser dyre. Det er rent faktisk let at udregne:
”[…] the average hiring mistake costs 15 times an employee’s base salary in hard costs and productivity loss“.
– Who af Geoff Smart og Randy Street
Dermed bliver rekruttering en afgørende faktor for succes
Andre undersøgelser skønner, at det koster mellem 75 og 150 procent af en årsløn at ansætte den forkerte medarbejder. Omregnet betyder det, at en fejlansat medarbejder med en månedsløn på DKK 35.000 i heldigste fald koster virksomheden 375.000 og i værste fald DKK 750.000 million kroner i fejlrekruttering. Penge, der går direkte fra bundlinjen.
Det er dog blot en del af sandheden. For uden den isolerede lønomkostning bliver man også nødt til at indberegne det øgede tidsforbrug i forbindelse med hele ansættelsesproceduren. Og det koster også timer hos de øvrige medarbejdere i forbindelse med oplæring, og når der skal ryddes op efter fejlansættelsen. De medarbejdere, der i en periode må varetage den fejlansattes opgaver, kan ikke passe deres egne lige så godt. Sker det flere gange, så er kulturen på spil og måske starter det en intern lavine.
Derfor er ansættelsesprocessen så vigtig
Strategisk HR har udviklet et rekrutteringscockpit, der hjælper dig igennem processen, og sikrer de bedste kandidater.
Er jobopslaget en kopi fra sidst? Hvem har skrevet den? Hvor lang tid er der blevet brugt på det?
Hvis 1 af svarer er ”JA”, ”Det ved jeg faktisk ikke”, ”Ikke ret lang tid – vi havde jo travlt”, så er der stor risiko for at du ender med en fejlansættelse.
- Det første der sker i IPA360° Cokcpittet er, at den ansvarlige for jobbet laver en JobMatch analyse. Det tager under 20 minutter og er lederen, der ser jobbet indefra. Er det en person, der skal indgå i et team, så anbefaler vi at teamet også udfylder jobmatch analysen. Det smarte er så, at de to blive sammenlignet. Tænk sig, hvis de pegede hver sin vej? Så ville kandidaten ikke kunne gøre andet end at fejle.
- Det næste, der sker, er at lederens IPA Core analyse og teamets IPA Core analyser bliver sammenlignet for at finde de kompetencer, den nye medarbejder skal tilføre. Vi skal nemlig ikke ansætte en kopi af os selv.
- Nu er kandidaten fundet og nu er det vigtigt, at vi udnytter forskellene i stedet for at bruge dem til at adskille teamet. Her har Cockpittet fundet de områder, der bør italesættes med ved samtalen – ved 30 dages mærket og efter de 3 måneder.
Simpelt – let – omkostningsbesparende
Det kan anvendes både, hvis virksomheden selv står for rekrutteringen eller hvis det er et eksternt bureau. Konsistens og forberedelse er det vigtigste.
Undgå statisktikken: En fejlansættelse koster 75%-150% af løn!